Kuře na švestkách

9. září 2012 v 21:13 | Shav |  Mé kulinářské patlání
Na úvod bych řekla, že nemám žádné vzdělání, které by se alespoň trochu týkalo gastronomie. Dále bych poznamenala, že v naší kuchyni mě nikdo moc často nevidí. Nicméně, vaření je jedna z věcí, co mne baví. Nedržím se receptů, ale kuchtím metodou pokus-omyl, která se mi občas vyplatí, ale občas ne. A když se mi to vyplatí, tak je to k jídlu.
Prvním takovým receptem o který se podělím bude "Kuře na švestkách", což je údajně židovské jídlo. Poprvé jsem o něm četla v komiksu od M. Satrapiové - kde sice nebyl uveden recept (byl to komiks, ne kuchařka), ale prý je to dobré. Na internetu jsem pár zdrojů našla, ale žádný mne příliš neinspiroval. Tak jsem vymyslela vlastní. ( Zkušení kuchaři ať mi prosím odpustí :))

Budete potřebovat - Kuřecí prsíčka, med, švestky, povidla, sůl, barevný pepř, tymián, rozmarýn, olivový olej. cibule

Prsíčka nakrájíme na menší kousky a okrájíme to, co se nám tam nezdá. Trošku je naklepeme a okořeníme. Poté je naložíme do směsi, kterou zhotovíme z medu, cibule, povidel a švestek, které zbavíme šlupky a vypeckujeme. V této směsi bych maso ponechala nejméně na šest hodin.
Poté vymažeme pekáč (dost velký na, aby tam šlo maso pěkně rozložit) trošičkou olivového oleje, maso rozložíme a podlejeme směsí (mělo by jí dost, pokud se Vám zdá, že nikoliv, přidejte med s povidly a znovu lehce okořeňte tymiánem s trošičkou rozmarýnu). Necháme péct (resp. tak trochu vyvařit) a když je upečeno, ze směsi vyjmeme maso, které dáme na chvíli stranou. Nyní si vezmeme na paškál naší směs, kterou si v hrnci můžeme ještě dochutit, či zahustit (většinou bývá poněkud řídká).
Kuře na švestkách bych podávala s brambory uvařenými ve šlupce, protože vytvářejí příjemný kontrast k sladké chuti kuřete.

Pokud snad někdo z Vás má nějaká doporučení, výtky, či můj recept zkusil a zachutnalo mu, nechť mne informuje! :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kvakva Kvakva | Web | 9. září 2012 v 22:32 | Reagovat

ooh ja som dnes robila cestoviny a dopadlo to katastrofálne. Prečo v poslednom čase kazím tie najprimitivnejšie jedlá? -.-"

2 Neviditeľná Neviditeľná | Web | 9. září 2012 v 23:25 | Reagovat

to znie dobre! vyskúšam

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama